Login

Om bij het besloten gedeelte van de site te komen moet u inloggen met uw e-mailadres.

Aanmelden voor bestaande gebruikers

Kapittel Rosa Rubra

Kapittel “Rosa Rubra” is opgericht op 12 september 1970. Op dit moment is “Rosa Rubra” een middelgroot Kapittel met tussen de 40 en 50 leden. Deze leden zijn van maar liefst 9 verschillende blauwe loges afkomstig uit de omgeving. Met recht eenheid door verscheidenheid. Wij streven naar een warme en broederlijke sfeer tijdens onze inwijdingen en we bieden daarnaast ook diepgang en het verkrijgen van kennis, door het delen van ervaringen tijdens onze verdiepingsavonden.

Zegel van Kapittel Rose Rubra
Zegel van Kapittel ‘Rosa Rubra’

Bijeenkomsten

Wij komen samen op de 3e donderdag van een 6-tal geplande maanden in het jaar.
Op deze avond beginnen we de arbeid om stipt 19:30 uur. Ons arbeidsjaar bestaat uit 4 inwijdingen in maart, april, oktober en november en daarnaast een verdiepingsavond in december en een verplichte ALV gecombineerd met een inspirerende ronde in juni. 

Klik hier om de arbeidstafel van Rosa Rubra te downloaden.

De werkplaats in Bilthoven

Geschiedenis

Ons kapittel “Rosa Rubra” is opgericht op 12 september 1970.  Dat was een tijd van idealisme, optimisme en opkomen tegen het geweld in de wereld. Een tijd van een oorlog in Vietnam en de Koude Oorlog. Er was een omwenteling nodig om vanuit liefde voor elkaar weer te komen tot vrede en vrijheid. 

De Oprichting
Zo waren er Broeders die in het Sticht Utrecht ook graag wat anders wilden en het liefst in Bilthoven. Hun motief was om minder Rondes te doen en meer rituele inwijdingen. Daarmee wilde ze meer beleving bereiken en de liefde op de voorgrond plaatsen. De kracht van de rode roos.

Er waren reeds twee Kapittels in het Sticht Utrecht: Kapittel “Ultrajectina” en Kapittel “de Phoenix”. En… er was voldoende animo voor de hogere graden om een derde Kapittel op te richten.

In deze jaren zeventig na de oorlog was er een snelle wederopbouw achter de rug. Terugkijkend wilde men geen oorlogen meer. Het was de tijd van het pacifisme en “make love, not war”.  Daarom was het belangrijk ons ritueel te ervaren. In de hoop dat het tot de kandidaat doordringt dat dit gevoel van liefde, vrede en blijdschap voortkomt vanuit het innerlijke, vanuit het hart. 

De Flower Power beweging binnen de vrijmetselarij en de Hogere Graden!

De oprichters noemden hun nieuwe Kapittel in eerste instantie “het Rozenkruis”, om de Roos aan het Kruis te eren, maar na enige tijd werd de middeleeuwse naam “Rosa Rubea” gebruikt. Later kwam de Latijnse naam “Rosa Rubra” hun voor als een meer inspirerende naam voor ons Kapittel.

Deze naam was ontleend aan een afbeelding uit het boek “de Alchemie en Psychologie” van Carl Jung. Ze maakten een vignet waarop de roos zichtbaar is in 5 lagen, als symbool voor de 5 punten van het meesterschap. En de rode roos ontbloeiend aan het kruis.

De daaropvolgende jaren groeide “Rosa Rubra” gestaag en werden er in Huize het Oosten minstens een tot twee inwijdingen per jaar gedaan. Eerst nog even in een aparte ruimte op de 3e verdieping die op dat moment als tempel diende. Pas in 1984 werd de werkplaats gebouwd, zoals we nu kennen. 

Vandaag de dag
Op dit moment is Rosa Rubra een van de grotere Kapittels met tussen de 40 en 50 leden. Ons Kapittel kent leden van maar liefst 9 verschillende blauwe loges uit de omgeving. Wij voelen ons bevoorrecht dat er zoveel belangstelling bestaat om lid te worden, mede vanwege onze warme en gemoedelijke sfeer tijdens onze inwijdingen en mogelijk omdat we daarnaast ook verdiepingsavonden op de arbeidstafel plaatsen. Ons arbeidsjaar bestaat uit 4 inwijdingen en 1 Verdiepingsavond en 1 ALV met een ronde. 

Sfeerimpressie van Prinsenmaal

Gegevens

U bent van harte welkom!

Bent u nieuwsgierig geworden en een jaar Meester vrijmetselaar en u wilt graag lid worden van ons Kapittel? Ook visiteren is natuurlijk ook mogelijk. Bent u SVPR+ van een ander Kapittel en wenst u aanwezig te zijn bij een van onze inwijdingen? Dan kunt u zich aanmelden bij hier contact op met de kanselier.

Onder vermelding van uw naam en Loge/Kapittel.