Login

Om bij het besloten gedeelte van de site te komen moet u inloggen met uw e-mailadres.

Aanmelden voor bestaande gebruikers

Kapittel La Charité

De goedkeuring voor ons mooie kapittel dateert van 2 juni 1962, dus we bestaan al 60 jaar. De geschiedenis voert echter veel verder terug.

Al in het midden van de achttiende eeuw bestaan in Nederland aan de Symbolieke Graden verbonden zogenaamde Schotse Loges waarin grotendeels de uit Frankrijk afkomstige Hoge Graden worden beoefend. In 1803 wordt deze werkwijze ondergebracht in een onafhankelijke Grootmacht: de Orde van Vrijmetselaren onder het Hoofdkapittel der Hoge Graden in Nederland en worden de Schotse Loges omgevormd tot Kapittels van deze Grootmacht.

Vier Indische en tien Nederlandse Broeders Soeverein Prins van het Rozenkruis namen begin jaren ’60 het initiatief tot oprichting van een 4e Amsterdams Kapittel. Helaas zijn de oprichters allen overleden, maar hun gedachtegoed leeft nog immer voort.

Een van de oprichters, de Zeer Eerwaarde Broeder Prof. Jakob Zeijlemaker, stelde voor La Charité een eigen Inwijdingsrituaal op dat op een wat afwijkende wijze omging met het in deze graad belangrijke symbool van het kruis. Dit stuitte destijds wel op enige weerstand van het toenmalige hoofdbestuur, maar na een gedegen uitleg van de achtergrond en betekenis, werd het ‘Rituaal Zeijlemaker’ ook door hen geaccepteerd en als een waardevolle variant gezien.

Dit rituaal vormt nog steeds de gekoesterde basis van onze ritus, maar wij zijn een kapittel waar we altijd met elkaar blijven praten over uitvoering, inhoud en betekenis.

zegel van La Charite
Zegel van Kapittel La Charite

Arbeidstafel

Klik hier om de arbeidstafel te zien

Website

Bezoek onze website voor meer informatie over ons Kapittel.

Visiteren en contact

Als u reeds Soeverein Prins van het Rozenkruis bent en wilt komen visiteren, dan bent u van harte welkom. Neem hiervoor contact op met de Kanselier.